Wijngaard

Wijndomein De Oude Hoeve is de meest noordelijk gelegen wijngaard van België. Deze wijngaard werd in het jaar 2000 aangelegd door Petra en Joop Habraken. De wijngaard heeft een oppervlakte van 5300 m2 waarop middels het Geneva Double Curtain systeem (dubbel gordijn) ruim 1500 witte en blauwe resistente en vroeg rijpende druivelaars zijn geplant.

Het dubbel gordijn systeem wordt in België en Nederland nog niet vaak toegepast. Het vindt zijn herkomst in proefstation Geneva in New York (USA) waar het nu ook veel voorkomt evenals in Engeland.

Dubbel gordijn is een horizontaal cordon, ofwel ‘liggend snoer’, waarbij de stam wordt opgetrokken naar 1,80 meter. Daar worden 2 zijarmen (liggers) gevormd waar de vruchtenscheuten op komen, de ranken hangen naar beneden en de druivenzone ligt hoog boven de grond.

De eerste jaren is het een erg arbeidsintensief en kostbaar systeem. De rij-afstand tussen de stokken is 3 meter en de stokken staan onderling op 1,20 meter. Zo geeft het systeem per rij een dubbele opbrengst. De druiven hangen op 4 spandraden van kunststof (10 x sterker dan staaldraad) die weer op hardhouten liggers zijn geplaatst.

Het voordeel van dit systeem is de grote hoeveelheid hout die aanwezig is, dus meer reserve stoffen. De knoppen en scheuten zitten op 1,80 meter en kunnen daardoor haast niet bevriezen. De scheuten gaan automatisch naar beneden hangen door de zwaartekracht, hierdoor heb je een minder krachtige groei zodat zomersnoei bijna niet nodig is. De vruchten komen volop in de zon te hangen op 1,60 meter van de grond waardoor we machinaal kunnen snoeien. Een ander bijkomend voordeel is dat we minder rugpijn hebben bij het oogsten van de druiven wat uiteraard handmatig gebeurd.

Op de wijngaard zijn 4 resistente druivelaars aangeplant:

wit; Phoenix en Seyval Blanc. Blauw; Leon Millot en Maréchal Foch. Wederom niet vaak gebruikte druiven ofwel Hybriden (geënt op Amerikaanse onderstammen). Deze rassen hebben een hoge weerstand tegen schimmelziekten en worden dus resistent genoemd. Ze rijpen vroeg af en hebben een hoge opbrengst met een hoog suikergehalte. Phoenix en Seyval Blanc zijn ook heerlijke tafeldruiven. Het afgelopen jaar hebben we er een flinke voorraad lekker zoete jam van gemaakt.

Natuurlijk valt er nog veel meer te vertellen over de wijngaard. Waarom we gekozen hebben voor speciale druivenkokers en acacia-palen, maar dat vertellen we u liever zelf tijdens een rondleiding.

Wilt u graag eens met eigen ogen de wijngaard aanschouwen? Schrijf u eens in voor een rondleiding: info@wijndomein-deoudehoeve.eu.

2 Wijnlaan

2 Wijnlaan

1 Ingang wijngaard

1 Ingang wijngaard

4 Seyval Blanc

4 Seyval Blanc

3 In de wijngaard

3 In de wijngaard

5 Wijnrank

5 Wijnrank

Leon Millot & Marechant Foch

Leon Millot & Marechant Foch

Comments are closed.